Installatie PKIOverheid basis certificaat op Windows 7

Deze handleiding is bedoeld voor medewerkers die nog gebruik maken van een laptop of pc met daarop een verouderde versie van Windows 7 en nog niet in de gelegenheid zijn geweest om deze te updaten naar een nieuwere versie van Windows.

Niet alle gebruikers van Windows 7 zullen het nieuwe basis certificaat van PKIOverheid hoeven te installeren. Als je een Windows 7 pc hebt die up-to-date is dan zijn onderstaande stappen niet nodig. De meeste andere mobiele apparaten kunnen al om gaan met het nieuwe certificaat. Logius (de dienst van de overheid die deze certificaten beheert) heeft hiervan een overzicht gepubliceerd.

Om te controleren of je het basis certificaat handmatig moet installeren, kun je de website van Logius bezoeken. Gebruik voor deze test een van de volgende browsers: Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge of Google Chrome.

Wanneer de test op de website niet slaagt moet je onderstaande stappen volgen om het basis certificaat van PKI Overheid genaamd Staat der Nederlanden EV Root CA te installeren.

 1. Download eerst het nieuwe PKI Overheid certificaat Staat der Nederlanden EV Root CA en sla dit op in een map op je computer.
 2. Klik op menu Start -> Uitvoeren en type mmc in gevolgd door Enter.
 3. Klik Bestand en selecteer Modules toevoegen/verwijderen....

 4. Selecteer aan de linkerzijde Certificates en klik op Toevoegen > om deze toe te voegen aan de rechterzijde van het venster.

 5. In het venster dat verschijnt kies Computeraccount en klik op Volgende.

 6. Kies Lokale computer en klik op Voltooien.

 7. Klik op OK om het venster te sluiten.
 8. Open in het nieuwe scherm Certificaten (Lokale computer) en klik daarna met de rechtermuisknop op Vertrouwde basiccertificeringsinstanties.
 9. Kies vervolgens onder Alle taken voor Importeren.

 10. Druk in het venster dat verschijnt op Volgende en daarna op Bladeren.

 11. Ga nu naar de locatie waar je het certificaat hebt opgeslagen uit stap 1.
 12. Selecteer het certificaat bestand en klik op Openen.

 13. Klik op 2 maal op Volgende op Voltooien.

 14. Het bericht verschijn dat het importeren is voltooid. U kunt op OK klikken. Het nieuwe root certificaat van PKI overheid is nu geïnstalleerd.

 15. Je kunt het venster met het overzicht van de certificaten sluiten.
 16. Als je nu weer naar de testpagina toe gaat zou je het bericht moeten krijgen dat je systeem nu geschikt is voor certificaten PKIOverheid.